JamesSuckling.com, Jahrgang 2023: 98 Punkte
Welcome to the dark forest with its berries, dry floor and wildflowers. Incredibly deep and complex on the
nose, but that barely prepares you for the density of spices, dried Mediterranean herbs, licorice and
sandalwood on the rich, medium- to full-bodied palate. There’s a huge structure behind all this, but it’s
beautifully integrated. Just let the wine carry you away on its magic carpet at the silky finish. From organically
grown grapes. Vegan. Drink or hold.
Gerstl, Max Gerstl Weinselektionen, Jahrgang 2023: 20/20 Punkte
Wow, diese Tiefe! Schwarze Frucht in Verbindung mit edlen Terroiraromen, Leder, Tabak, Gewürzen – duftet sehr
intensiv, Pinot wie man ihn sich schöner nicht erträumen kann. Geballte Kraft am Gaumen, himmlisch süss,
wunderbar frisch, ganz edel strukturiert, gertenschlank und total auf Eleganz gebaut. Das ist Pinot, wie man ihn
einfach lieben muss, offen und zugänglich. Das ist schlicht Hochgenuss, den alle verstehen, da muss man nicht viel
erklären. Seine edle Grösse ist natürlich trotzdem voll präsent, das ist Weltklasse. Dieser Probstey dürfte viele
davon überzeugen, dass Deutschland mit seinen grossen Pinots dem Burgund in nichts nachsteht.
falstaff Wein Guide 2026, Jahrgang 2023: 94 Punkte
Im Duft mit reifer Frucht, Rauch, feiner balsamischer Würze,
Kirsche, Brombeere, ein Hauch Preiselbeeren. Komplex und
vielschichtig am Gaumen, verbindet Kraft und Substanz mit
mineralischer Würze und Erdigkeit, kräftiges Tanningerüst
mit Perspektive, Tiefe und Länge. Potenzial.
13 Vol.-%
Robert Parker´s Wine Advocate, Jahrgang 2023: 93 Punkte
The 2023 Probstey Saulheim Spätburgunder opens with a dry, initially woody nose reminiscent of
sawdust but soon develops sweet cherry and redcurrant fruit with chocolate, cacao and mocha
cream aromas. Silky very elegant and refined on the palate, this full-bodied, quite generous and
round yet elegant Pinot reveals fine, cacao-ish tannins intermingled with limestone salinity. Even if
the finish is still a little drying, this is a substantial, promising Pinot with far more expression and
finesse compared to the Hölle.
Vinous, Antonio Galloni by Anne Krebiehl MW, Jahrgang 2023: 93 Punkte
Drinking window: 2028 - 2035
The 2023 Spätburgunder Saulheimer Probstey holds gentle smoke and a touch of matchstick on the
nose. Ripe red cherry follows in those smoky tracks, with even an overtone of graphite. The palate
has lovely density, darker tones of cherry with a mere edge of bitter cocoa powder. Vivid freshness
pervades and underlines the firm, fine tannins. Concentration, purity and brightness are central here,
as is that absolutely superb crunch of tannins. (Bone-dry)
JamesSuckling.com, Jahrgang 2022: 98 Punkte
Welcome to the dark forest with its berries, dry floor and wildflowers. Incredibly deep and complex on the nose, but that barely prepares you for the density of spices, dried Mediterranean herbs, licorice and sandalwood on the rich, medium- to full-bodied palate. There’s a huge structure behind all this, but it’s beautifully integrated. Just let the wine carry you away on its magic carpet at the silky finish. From organically grown grapes. Vegan. Drink or hold.
Vinous, Antonio Galloni by Anne Krebiehl MW, Jahrgang 2022: 95 Punkte
Drinking window: 2026 - 2045
The 2022 Spätburgunder Saulheimer Probstey shines with pure, aromatic, ripe red cherry. That same
smooth and calm purity of fruit is apparent on the serene palate. Bright freshness meets superfine
tannins, uniting into a fine-boned structure that gives the most delicious crunch and melts into that
cherry flesh. With every swish across the palate, this sinks deeper into the limestone, seamed by
cooling freshness. Detail and poise mean this just sails with complete ease and blithe elegance. Wow.
Pure velvet. (Bone-dry)
JamesSuckling.com, Jahrgang 2021: 97 Punkte
What an amazing nose of black berry fruit with deep smoke and wet earth complexity. Enormous concentration and massive structure yet the super-fine tannins make me think of La Tache. The lively acidity of the vintage gives a lot of energy, then the white pepper and savory notes come through at the spectacular finish. From organically grown grapes. Vegan. Unfiltered. Drink or hold.
Gerstl, Max Gerstl Weinselektionen, Jahrgang 2021: 20/20 Punkte
Im Duft ausgesprochen burgundisch und mit einem sehr verführerischen Fruchtcharme. Viel Kirsche, Sauerkirsche, Himbeere, Erdbeere und etwas Johannisbeere, mit würzigen und noblen Kräutern unterlegt. Auch hier strahlt viel Frische aus dem Glas, was den Wein so unbeschreiblich elegant erscheinen lässt und ihm diese unvergleichliche Strahlkraft gibt. Kraftvoll saftiger und lebendiger Auftakt mit viel Frucht, aber auch mit herrlich frischer Säure. Total delikat ausbalanciert und mit viel Zug nach vorne. Seidig feine Tanninstruktur, die dem Probstey einen genüsslich cremigen Fluss gibt. Nach und nach verschwinden die fruchtigen Aromen im langen Abgang und werden von den würzigen und mineralischen Noten abgelöst.
Robert Parker´s Wine Advocate, Jahrgang 2020: 93-94 Punkte
From clayey marl, limestone and sandy soils of a south-facing, gently rising vineyard, the 2020 Saulheimer Probstey Spätburgunder opens with a deep, intense and spicy as well as refined and beautifully pure bouquet of dark fruits that are well interwoven with toasty and saline nuances. The generosity of the nose is reflected on the palate, which is full-bodied, rich and lush. This is a very elegant and refined Pinot Noir with fine, mineral acidity intermingled with delicate, crunchy tannins. The finish is long and intense, finely saline and beautifully balanced. Next to the Sylvaner, this is another top wine from this less-well-known cru. Tasted as a sample shortly before bottling in August 2022. Bone dry.
JamesSuckling.com, Jahrgang 2020: 97 Punkte
Enveloping nose of black raspberry and amarena cherry with a slew of subtle spicy notes. Enormous concentration and energy, but also great super-fine tannins that almost perfectly underline this brilliance. Staggering freshness at the super-long and clean finish that must be tasted to be believed. From organically grown grapes. Drink or hold.
Vinous, Antonio Galloni by Anne Krebiehl MW, Jahrgang 2021: 90-92 Punkte
The 2021 Spätburgunder Saulheimer Probstey was very millerandaged, which in the end helped in
the wet year but resulted in tiny yields, which explains why the grapes ripened. This was matured in
50% new oak with very mild toast. The nose is immediate with dark red cherry, peony overtones and
floral verve. The fruit is pure and intense, also in the palate, and there is surprising juiciness,
surprising fullness of fruit, despite the taut body with its crunchy, bright tannins. Lovely acidity
defines the finish, long, elegant and smoky. (Bone-dry)
Gerstl, Max Gerstl Weinselektion, Jahrgang 2020: 19+ Punkte
Der etwas wärmere Rebberg mit hohem Kalkanteil bringt eher schwarzfruchtige Weine hervor. Da ist denn auch schwarze Kirsche das prägende Element des edlen Duftes, ganz auf der frischen Seite mit zarten mineralischen Komponenten unterlegt, das ist ein grandioser Pinot. Ein Mund voll Wein, köstlich süss und reich in der Aromatik, der Wein bleibt aber immer wunderschön schlank, betont die Frische und setzt auf Eleganz, die hohe Klasse der Pinots aus Deutschland bringt mich immer wieder zum Staunen. Diesen Wein muss man einfach lieben, selbst wenn man kein grosser Pinot-Freund ist. Die Art und Weise, wie der Kraft und Fülle mit Eleganz und Leichtigkeit verbindet, ist schon bemerkenswert. (mg)
JamesSuckling.com, Jahrgang 2019: 97 Punkte
"The deep and complex nose of blackberry, forest berry, wet earth, bitter chocolate and smoke leads you into this powerful and highly structured pinot noir. So dark, yet so invigorating, thanks to the super-vibrant and mineral acidity. Then comes the astonishingly long finish."
JamesSuckling.com, Jahrgang 2018: 96 Punkte
"The amazing nose of red cherries with delicate, bitter-chocolate, earth and umami notes sucks you into this deep well of ripe fruit and very fine tannins. Crisp, mineral finish that is spot-on. Already delicious, but just wait a few years! Drink or hold."
Gault & Millau, Jahrgang 2016: 92 Punkte
Vinum Weinguide, Jahrgang 2017: 91 Punkte
Meiningers Weinwelt, Pinot Verkostung, Jahrgang 2017: 91 Punkte