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THÖRLE Saulheim Spätburgunder Kalkstein
2022

Expertise

intensive Aromen von Waldbeeren & Kirschen, feine Holzwürze, gute Frische

Spätburgunder

JamesSuckling.com, Jahrgang 2021: 96 Punkte

enthält Sulfite

Artikelnr. 22

Alcohol 13,0% Vol. 0,75 l (28,00 €/L)

21,00 €

inkl. 19% MwSt.

Herkunft

Die Ortsweine stehen für strengste Hand-Selektion bei der Lese und wachsen in den kalksteinhaltigsten Spitzenlagen in Saulheim. Die Erträge liegen auf einem sehr geringen Niveau von etwa 40 bis 55 hl/ha. Die Lese erfolgt bei einer perfekten physiologischer Reife in den letzten Herbsttagen Ende Oktober.

Ausbau

Die Trauben wurden per Hand bei einem optimalen Verhältnis von Aroma, Säure und Reife geerntet. Der Lesezeitpunkt ist beim Spätburgunder besonders entscheidend. Dieser über 20 Tage spontan auf der Maische vergorene, extraktreiche Spätburgunder wurde für die Dauer von 18 Monaten in hochwertigen, französischen Barriquefässern gelagert (1/3 neue Fässer und 2/3 ältere Fässer).

Weinbeschreibung

In der Nase ein Hauch von Veilchen und intensive Aromen von wilden Waldbeeren und Schattenmorellen, die dezent von einer feinen Holzwürze unterlegt sind. Am Gaumen ein Hauch von kräutriger Minze, frische Säure und mit endlos langem salzig-mineralischen Abgang.

96 / 100

JamesSuckling.com, Jahrgang 2021: 96 Punkte

Already the intensity and vibrancy of the sour cherry and forest berry aromas in the nose are astonishing. Yes, there’s some oak in the mix, but it is just the very exciting spice in the soup. The super-fine tannins and vibrant acidity interlock almost perfectly on the super-focused palate, then the racy finish blasts off in the direction of the next star. Just a hint of blood orange adds yet more energy! From organically grown grapes. Vegan. Unfiltered. Drink or hold.

90-92 / 100

Vinous, Antonio Galloni by Anne Krebiehl MW, Jahrgang 2021: 90-92 Punkte

The 2021 Spätburgunder Saulheim was made from 15-, 20- and 38-year-old vines on the non-grand cru parcels in the Hölle and Schlossberg sites, planted to German and Burgundian clones. What sets it apart from the estate Spätburgunder is higher vine age, more limestone and almost 40% of new wood. Aromatic red cherry with just a flicker of Morello opens the nose bright and juicy. The palate comes in with quite a dose of fine white pepper. Fine but crunchy tannins provide structure, while bright acidity pushes notions of tart red fruit. There’s lovely chalky depth and a well of freshness. (Bone-dry)

95 / 100

JamesSuckling.com, Jahrgang 2020: 95 Punkte

What a staggering fragrance of amarena cherries and summer flowers! For a village wine the concentration and vibrancy are breathtaking on the barely medium-bodied palate. Such an energy and purity at the very long finish. From organically grown grapes. Drink or hold.

18+ / 20

Gerstl, Max Gerstl Weinselektion, Jahrgang 2021: 18+/20 Punkte

18+ / 20

Gerstl, Max Gerstl Weinselektion, Jahrgang 2020: 18+ Punkte

Bereits die Fassprobe zeigt eindrucksvoll, wo die Reise bei diesem grandiosen Ortswein hingeht. Noble Würze verschmilzt im Bouquet mit roten Beeren, Kirschen, erdigen Noten und frischen Kräutern, was für eine geniale Frische! Straff und fokussiert am Gaumen, die feinkörnigen Tannine schnüren alles wunderbar zusammen und tragen die charmante Fruchtaromatik geradezu auf die Zunge. Mit der Zeit kommt eine delikate Würzigkeit dazu, die für einen burgundischen Charakter sorgt. Im langen Abgang kräftig, elegant und super trinkfreudig. (mh)

89 / 100

Robert Parker´s Wine Advocate, Jahrgang 2020: 89 Punkte

Tasted as a sample, the 2020 Saulheimer Spätburgunder Kalkstein opens with a pure, elegant and coolish bouquet of ripe cherries, black berries and fine toast aromas. Fermented with natural yeasts for 2.5 weeks and aged for 17 months in French barriques (of which 25% were new), this is a medium-bodied, straight, fresh and finely astringent but juicy Pinot with sour cherry aromas and remarkable freshness and acidity inclusive (6.1 grams per liter). Bone dry.

95 / 100

JamesSuckling.com, Jahrgang 2019: 95 Punkte

"Hold on to your hat! Stunning nose of black cherry and blackberry with hints of spice and vanilla. Breathtaking depth and concentration, but also great vitality and precision. The fine tannins and minerality build and build at the very long finish."

95 / 100

JamesSuckling.com, Jahrgang 2017: 95 Punkte

“Plenty of candied redcurrants and strawberries on this one, as well as orange and lemon tart. The full-bodied palate has real depth and chewy-tannin detail, which makes this a structured pinot noir that will need a few years to soften. Long but elegant on the finish.”

91 / 100

Gault & Millau, Jahrgang 2015: 91 Punkte

92 / 100

Wine Enthuisiast, Jahrgang 2015: 92 Punkte

"Earthy notes of sweet beets and mushroom mingle amidst violet and lavender in this beautifully fragrant, complex wine. It's brisk and fresh with acidity yet penetrating in black cherry and currant flavors. Dense, deeply penetrating tannins frame a long, bold finish." ANNA LEE C. IIJIMA

94 / 100

JamesSuckling.com, Jahrgang 2018: 94 Punkte:

"What a ravishing (black and sour) cherry nose and a seductive texture this concentrated pinot noir has. The oak is already almost perfectly integrated. Super interplay of velvety tannins and mineral acidity at the long finish. Drink or hold."

91 / 100

Meiningers Weinwelt, Pinot Verkostung, Jahrgang 2017: 91 Punkte